Kävin eilettäin tutustumassa Mikkelin maakunta-arkistoon. Olin suunnitellut matkaa jo pidemmän aikaa ja nyt sitten sain sen tehtyä. Ensin aamulla katsoin säätiedotuksista, ettei ole sielläpäin sadetta,. Eikä ollutkaan, vaan kaunis ja lämmin t-paitakeli. Ihan piti ottaa takki pois päältä kun oli niin lämmin. Sitten ponkasin asemalle ja junaan. Aika väljää oli junassa  ja torkahtelin välillä. Mikkelin tultaessa katsoin kartasta vähän suuntaa ja läksin suunnistamaan. Hyvin osasinkin ilman yhtään turhaa mutkaa.

Arkistossa sitten menin ensiksi info-tiskille ja sainkin heti päivystäjältä ystävällisesti ohjeita miten toimia. Ihan kädestäpitäen opastettiin oikeaan saliin ja yhdessä etsittiin koneelta haluamani asiakirja ja tilattiin se katsottavaksi. Noin varttitunnin odottelun jälkeen sainkin eteeni Vaasan ortodoksikoulun luokkapäiväkirjan vuodelta 1917. Olipas jännää katsoa tekstejä ja oppilaiden nimiä, vaikken kaikkea ymmärtänytkään kun olivat venäjänkielisiä. Löysin etsimäni ja luullakseni muutakin muutakin kiinnostavaa. Kirjasta ei saanut ottaa valokopioita vaan piti tilata 3 eur/sivu maksavia digikopioita. Olisin saanut ottaaa sivuista kuvia kamerallani, mutta en oikein luottanut kuvauskykyihini kun sivut olivat hieman yli A4 kokoa. Kopioita ei ehditty kuvata mukaani vaan saan ne postissa muhkean laskun kera. Eivät sentään veloita postituksesta.

Samassa luokkapäiväkirjassa on vuosien 1936-40 ajalta kirjattu lähetetyt kirjeet ja todistukset mm kenelle anntettu papintodistus, kenelle todistus avioliittoa tai kulkukauppalupaa varten. Niitä pitää mennä joskus vielä tutkimaan tarkemmin.

Arkiston yhteydessä ei ole kahvilaa, joten lähdin kaupungille ruokapaikkaa etsimään. Torin läpi kulkiessai keksinkin ostaa torilta paistettuja kuhapaloja. Kylläpä olivatkin hyviä. Oikea, tuore kala on tyosi hyvää enkä olekaan saanut sitä kaupasta aikoihin. Torin reunalla oli porukkaa  istuskelemassa lämpimässä säässä ja polkupyöriä melkoinen määrä parkissa.

Jos Mikkelin suuntaan mennessä oli ollut väljää, niin palatessa oli juna tupaten täyttä. Sainkin käytäväpaikan, mutta jostain syystä ei ikkunapaikalle tullut ketään koko matkalla. Hesaa lähestyttäessä alkoi taivas tummua ja jopa vähän ripotella vettäkin.

Kotona ei sitten toiminut netti eikä telkkari. Ei sitten millään. Vasta tänään aamulla toimi ja näin, että olikin  ollut isompi vika ja korjautyöt kestäneet puolille öin. Pitikin tulla heti koneelle ihan ennen aamukahvia.